Niezależne Fora Pracownicze Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: zwolnienia

ZWOLNIENIA....!!!
Autor Wiadomość
skalpel 

Dział: GMMP
Miejsce pracy: Zakłady GM Gliwice
Wysłany: Sob Lis 22, 2008 20:07   

jac0l napisał/a:
...To ze rzad stanow daje teraz kase firmom motoryzacyjnym z USA ...

nie bądźmy naiwni :( forsa jaka da rząd USA koncernomnie będzie przeciez przeznaczona na ratowanie miejsc pracy w Europie. jeśli GM dostanie kasę to po to aby ratowac to co sie da w stanach a los Europy raczej ich nie będzie bardzo obchodził, zresztą podejrzewam że Kongres dobrze ich przypilnuje żeby nie wydali ani centa poza USA.
tak więc jeśli problem będzie się pogłębiać co jest pewne, jak to że 24grudnia jest wigilia, to na pierwszy odstrzał pójda zakłady poza stanami a więc i my możemy byc na celowniku. jednak zamknięcie zakładu w Gliwicach raczej nic im nie da bo jestesmy jednym z tych, które generuja zyski. my się juz zamortyzowaliśmy a nowe inwestycje sa w większości z "naszej" kasy. lepiej dla GM bedzie szukać kupca na zakład w Gliwicach co jednak może być trudne w dobie kryzysu, który dotknął cała branżę.
a to że GM jest w takiej sytuacji jak dziś to faktycznie nie skutek samego załamania na giełdach ale wynik złego zarzadzania tą firmą od paru ładnych lat :(

jac0l 

Wysłany: Sob Lis 22, 2008 21:20   

Zamkniecie zakladu w gliwicach czy gdziekolwiek nie ma tu nic do rzeczy to drugorzędna sprawa, chodzi o to jak usa rozwiaze problem firm motoryzacyjnych ponoszac jak najmniejsze straty.
Jezeli trzeba bedzie zamknac fabryki w europie to zamkna bez mrugniecia oka.

Tu kongres nic nie poradzi, aby kongres mogl kontrolowac GM musial by dokladnie poznac sposob dzialania firmy i zmienic go a to sie jak dotad nawet GM'owi nie udalo.

Zmiana/kontrolowanie struktory organizacyjnej GMu proste nie jest i wymaga czasu i pieniedzy a tak sie akurat zlozylo ze ani jednego ani drugiego nie ma ;)

skalpel 

Wysłany: Pon Lis 24, 2008 17:46   

dalej myslisz że to tak łatwo będzie :?: :(

"Nie będzie pomocy dla koncernów!
Unia Europejska nie zamierza przedstawić żadnych konkretnych rozwiązań dotyczących słabej koniunktury w branży motoryzacyjnej, spowodowanej kryzysem finansowym."

http://moto.onet.pl/1519001,2217,artykul.html

hans klos 

Wysłany: Wto Lis 25, 2008 13:08   

To że amerykanie będą ratwać swoje to normalne i było do przewdzenia ,nie trzeba być geniuszem, aby wywnioskować takie prawdy -ja się pytam ? gdzie były związki przez 10lat -dlaczego nie awarto układu zbioroweg gwarantującego wszystkim pracownikom GM takie same prawa iwysokie odprawy w razie zwolnień i co ? cisza nikt mi niechce odpowiedzieć czy się boi. :?: :?: :?: :?: :?: :?:

[ Dodano: Wto Lis 25, 2008 13:21 ]
Skalpel i Jacol tłumaczenie zwolnień w GMMP-OPEL w Gliwicach koniunkturą ogólno swiatową jest chowaniem głowy w piasek i mydleniem oczu, ludzi interesuje dlaczego zostali spuszczeni do klozetu przez zrząd i dlaczego związki dolały jeszcze CIFU aby nie zostało śladu a następnie oba te gremia umyły rączki mydełkiemFA by smród po tym nie był zbyt uciążliwy. :?: :?: :?: :?: :?: :?:

skalpel 

Wysłany: Wto Lis 25, 2008 16:28   

hans przecież ja nie tłumacze tych zwolnień. mnie się one też nie podobaja i wolałbym aby przyjmowano do pracy a nie zwalniano. dziś pracownicy SCG jutro GM, moga isć na bruk :(

hans klos 

Wysłany: Wto Lis 25, 2008 19:39   

skalpel-może w końcu wttłumaczysz mi dlczego nie podpisano układów zbiorowych przez 10lat przecież ty wszystko najlepiej wiesz i jeszcze jedno czytałeś DZ dzisiąj to poczytaj .

skalpel 

Wysłany: Wto Lis 25, 2008 22:30   

hans klos napisał/a:
skalpel-może w końcu wttłumaczysz mi dlczego nie podpisano układów zbiorowych przez 10lat przecież ty wszystko najlepiej wiesz i jeszcze jedno czytałeś DZ dzisiąj to poczytaj .

dlaczego zadajesz mi to pytanie :?: ja nie jestem działaczem związkowym a juz na 100% nie nalezę do Solidarności ani innej tego typu organizacji. moje poglądy na temat ich działania możesz poznać tu na forum. poszperaj.

dziennik czytałem. nie napisali nic czego już byśmy nie wiedzieli.

hans klos 

Wysłany: Sro Lis 26, 2008 12:31   

Skalpel -bo myślałem że jak potrafisz tłumaczyć zwolnienia ludzi sytucją na rynkach światowych to rónież potrafisz wytłumaczyć dlaczego mimo takiej samej sytuacji wszędzie w jednych zakładach tego samego koncernu są zwolnienia a wdrugim nie i w jedym są odprawy przy zwolnieniach a w drugim nie.

[ Dodano: Sro Lis 26, 2008 12:40 ]
Skalpel-wydaje mi się że jesteś osobą ze świecznika bo jest w art.Z DZ parę żeczy o których ja nie wiedziałem ,ja znam twoje poglądy na działanie związków i z wieloma się zgadzam, poruszyła mnie tylko próba tłumaczenia wszystkiego złego kryzysem światowym. :???: :???:

[ Dodano: Sro Lis 26, 2008 14:06 ]
1-układ zbiorowy gwarantował by ludziom jednakowe warunki pracy i płacy na takich samych stanowiskach i rodzaju wykonywanej pracy.2-gwarantował wypłatę odpraw wszystkim pracownikom w razie takiej sytuacji jak teraz.3-mógł znacznie ograniczyć ilość umów okresowych co szczególnie nie pasowało zarządowi i pośrednikom pracy.4-przy negocjacjach była by jedna rada pracownicza, co oplowcom się nie podobało bo uważali się za coś lepszego.5-związki z opla oraz zarząd GMMP ustaliły że płace oplowców będą większe jak zgodzą się na zaciąg niewolników z innych firm do najgorszych prac za niższe pieniądze.6-związki z opla przypilnują by nie stworzono układu zbiorowego w zamian za punkt5.7-ponieważ układ zbiorowy nakładał by więcej obowiązków na pracodawcę i pracowników.8-Dawałby więcej korzyści pracownikom całego GMMP a nie tylko oplowcom.9-latwiej manipulować pracownikami przez zarząd firmy i związki zawodowe,10-trudniej przeprowadzać kontrole w takim zakładzie. :cry: :cry: :cry:

Bochun

Wysłany: Sro Lis 26, 2008 14:51   

hans klos napisał/a:
[ Dodano: Sro Lis 26, 2008 14:06 ]
1-układ zbiorowy gwarantował by ludziom jednakowe warunki pracy i płacy na takich samych stanowiskach i rodzaju wykonywanej pracy.2-gwarantował wypłatę odpraw wszystkim pracownikom w razie takiej sytuacji jak teraz.3-mógł znacznie ograniczyć ilość umów okresowych co szczególnie nie pasowało zarządowi i pośrednikom pracy.4-przy negocjacjach była by jedna rada pracownicza, co oplowcom się nie podobało bo uważali się za coś lepszego.5-związki z opla oraz zarząd GMMP ustaliły że płace oplowców będą większe jak zgodzą się na zaciąg niewolników z innych firm do najgorszych prac za niższe pieniądze.6-związki z opla przypilnują by nie stworzono układu zbiorowego w zamian za punkt5.7-ponieważ układ zbiorowy nakładał by więcej obowiązków na pracodawcę i pracowników.8-Dawałby więcej korzyści pracownikom całego GMMP a nie tylko oplowcom.9-latwiej manipulować pracownikami przez zarząd firmy i związki zawodowe,10-trudniej przeprowadzać kontrole w takim zakładzie. :cry: :cry: :cry:

Nie pisał bym nic ale mnie zdenerwowałeś .
po 1. Z tego co piszesz to wnioskuje że byłeś / jesteś związkowcem i to Solidarności (A to właśnie ten związek tak nie udolnie prowadzi rozmowy na temat Układu zbiorowego pracy że trwają 10 lat i nie odbyło się żadne spotkanie w tej sprawie)
Po 2. Co ma układ Zbiorowy do odpraw ?? i bez tego są odprawy dla zwalnianych pracowników (Patrz porozumienie zawarte w dniu 18.11.2008r) a tylko to że S.Ć Olał was jako członków nie zapewnia wam tych odpraw
Pop 3.To nie my Pracownicy GMMP kazaliśmy wam się zapisywać do tego cwaniaka są jeszcze 2 inne związki (Ale wam to co Pisał w swoim szmatławcu na mózg się rzuciło i nie widzieliście nic poza Solidarnością ) wiec nie płacz teraz co mogli zrobić a czego nie zrobili .Dlaczego wtedy nie WYWIERALIŚCIE NA S.C NACISKÓW ŻE NIC NIE ROBI TYLKO POBIERA SKŁADKI :evil: ???/

skalpel 

Wysłany: Sro Lis 26, 2008 16:53   

hans klos napisał/a:

Skalpel-wydaje mi się że jesteś osobą ze świecznika bo jest w art.Z DZ parę żeczy o których ja nie wiedziałem ,ja znam twoje poglądy na działanie związków i z wieloma się zgadzam, poruszyła mnie tylko próba tłumaczenia wszystkiego złego kryzysem światowym.

zapewniam cię że wystarczy oglądać TV, czytac prasę (nie tylko Gazetę Wyborcza i mOplika), słuchać co mówią ludzie w zakładzie i kojarzyć fakty . to naprawdę nie jest trudne i nie trzeba być "ze świecznika" aby dojść do podobnych wniosków. trochę w tym zakłądzie robie i widzę od paru lat co się tu wyprawia i to wszystko.

zwolnień nie da się inaczej tłumaczyć jak recesją tyle że sama recesja była tylko gwoździem do trumny dla GM, które od lat jest źle zarządzane.

co do Układu Zbiorowego się nie wypowiadam bo na tym łapę trzymała Solidarność i nikogo nie dopuszczali do tych spraw. moim zdaniem to ze tak długo ciągnie sie ten temat jest całkiem na rekę S.C. może tego używac jako karty przetargowej aby go wybrano na nastepną kadencję. no bo on wie co i jak i bez niego wszystko trzeba zacząć od poczatku. tylko pytanie jest dlaczego zarząd dał się tak długo zwodzić i nie dali mu sami kopa w zad :?:
nadal powtarzam. jakim cudem w strukturach związku SCG miało tylko 5 przedstawicieli i to na najniższym szczeblu :?: z tego co wiem to było was tam coś ok.200 osób zrzeszonych a nie mieliscie nawet zastepcy. jakim cudem :?: na co liczyliście :?: na jego (SC) durne obietnice. sam musisz przyznać ze daliście się zrobić jak dzieci. tyle ze jak ludzi krytykowali jego działaania to nazwaliście ich Oszołomami i staliście murem za swoim Sławusiem. teraz pokazał wam wasze miejsce w jego szeregu :( :(

ICE MAN 

Wysłany: Sro Lis 26, 2008 19:15   

fajnie się czyta te horrory....czekamy na cd...... :lol:

hans klos 

Wysłany: Czw Lis 27, 2008 18:24   

BOCHUN-punkt 1-strzeliłeś jak kulą w płot ,p 2-pracownik GMMP to nie tylko oplowiec i proszę nie mylić pojęcia , p 3 –wszystkie związki są po jednych pieniądzach zamiast zajmować się sprawami do których zostały powołane to licytowały się co do wyższości i zapomniały do czego zostały powołane.

[ Dodano: Czw Lis 27, 2008 18:26 ]
SKALPEL-umiem czytać między wierszami ,czytam wiele różnej prasy ,słucham telewizję i radio i muszę powiedzieć że gdy bym polegał tylko na ich doniesieniach to plotki zajęły by miejsce faktów ,aby mieć możliwość wyrobienia sobie obiektywnej opinii, czytam również moplik i wyborczą tylko po to aby mieć pewien dystans do ludzkich emocji. Brak układu zbiorowego było na rękę i zarządowi i panu S C jak go nazywacie ,ale zwalanie tylko na niego i z.z solidarność jest przesadą bo winne są wszystkie związki i ludzie w nich działający dlaczego już mówię: art. 238p1 kp . tłumaczy co to jest organizacja związkowa ,a art. 2412.mówi kto może zawierać układy zbiorowe więc mówienie że solidarność blokowała podpisanie układu zbiorowego jest zwalaniem winy na innych i prubą wybielania się innych z.zawodowych ,polecam lekturę działu jedenastego kodeksu pracy. :idea: :idea: :idea: :idea:

skalpel 

Wysłany: Czw Lis 27, 2008 19:32   

hans, Sierpień powstał rok temu więc jak miał uczestniczyć w negocjacjach :?:
ZZ Pracowników Opla to organizacją mająca garstkę członków i nawet nie wiem kto jest szefem, pewnie również nagina na linii. jedyną organizacją jaka była zdolna do negocjacji to Solidarność. jak sobie wyobrażasz negocjacje w sprawie układu zbiorowego z każdym związkiem osobno :?: Solidarność skutecznie blokowała inne organizacje (ZZPO bo tylko ta istniała) w tych negocjacjach.
najdziwniejsze jest to że mimo iż was kiwneli nadal ich bronisz :(

hans klos 

Wysłany: Pią Lis 28, 2008 12:00   

SkalpelJa tej bandy nie roboli, sprzedawczyków, lizusów,oszustów wcale nie bronię pokazałem we wcześniejszych postach gdzie jest ich miejsce ,lektura działu jedenastego k.p. dała by ci odpowiedź czemu mam pretensje do innych związków.

skalpel 

Wysłany: Pią Lis 28, 2008 19:23   

hans klos napisał/a:
SkalpelJa tej bandy nie roboli, sprzedawczyków, lizusów,oszustów wcale nie bronię pokazałem we wcześniejszych postach gdzie jest ich miejsce ,lektura działu jedenastego k.p. dała by ci odpowiedź czemu mam pretensje do innych związków.

już nie musisz na nich pluć :) przecież zostajecie. teraz poleca ludzie ż GM a o to wam chodziło no nie :?: :(

Odpowiedz do tematu