Niezależne Fora Pracownicze Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: ilosc, jakosc, na, nie, przekladajaca, sie, toyota

Toyota i ilość nie przekładająca się na jakość
Autor Wiadomość
KosiMazaki_Kuka 

Dział: Orne pole
Miejsce pracy: NGK Ceramics
Wysłany: Sob Sty 30, 2010 10:30   Toyota i ilość nie przekładająca się na jakość

Co sądzicie na temat sytuacji naszego nieodżałowanego wzoru "Toyocie", czy nie sądzicie, że wkrótce podzielimy ich los? Zarówno u nas jak i u nich, o jakości nie ma mowy już dawno, liczy się przede wszystkim ilość, wszelkie decyzje podejmowane w naszym zakładzie utwierdzają mnie w tym przekonaniu, prosty przykład: 2 palety na P5. Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam, prawda panowie zarządzający??

ojciec kgn 
Moderator forum NGK

Wysłany: Sob Sty 30, 2010 14:42   

Hm, może i tak jednak by była dyskusja odpowiem tak.
Może i jakości w tej Toyocie już nie mają, my możemy mieć i być niebo lepsi. Druga sprawa to te błędy w procesie produkcji (te dwie palety) czy uważasz, że za to powinien ktoś beknąć? Może by i tak było w zakładzie zarządzanym przez krótkowzroczną kadrę kierowniczą u nas jednak sowich ludzi sie nie każe, raczej rozchodzi sie to po kościach, czyli po całym organizmie zakładu więc po nas wszystkich. Najprostszym sposobem jest pokrycie strat zmniejszeniem premii, która jest uznaniem za dobrze wykonaną pracę całej produkcji.
Kij ma zawsze dwa końce, i bardzo ciężko jest je ze sobą połączyć, musi być sprężysty, to samo dotyczy jakości i targetu. Trzeba nieźle sie naginać by to wszystko razem połapać.
I tu masz fajne zdanie:
Cytat:
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam

Wydaje mi się, że za pomyłki podwładnych powinien odpowiadać głównie jego przełożony, ale to już osobny temat do dyskusji.
Ostatnio zmieniony przez ojciec kgn Pon Lut 01, 2010 09:53, w całości zmieniany 1 raz  

KosiMazaki_Kuka 

Dział: Orne pole
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 15:10   

"Nasz prezes, Akio Toyoda, powiedział, że ekspansja mogła dotrzeć do poziomu, w którym trudno jest wszystko kontrolować", powiedział Paul Nolasco, rzecznik Toyoty w Tokio. "Inni menadżerowie orzekli, że część problemów, które mamy dzisiaj, jest wywołanych szybkimi decyzjami z przeszłości”;"Toyota być może odniosła zbyt duży sukces w skali globalnej, a wtedy zawsze pojawiają się nowe pomysły, jak obniżyć koszty”.
Kod:
   http://biznes.onet.pl/ped-do-wzrostu-spowodowal-awarie-w-samochodach,18495,3168939,1,prasa-detal
http://www.rp.pl/artykul/427243_Citroen_i_Peugeot__tez_maja_klopoty_z_pedalem_gazu.html

Odpowiedz do tematu