Mamy w firmie coś takiego jak TPM lecz jak wiem z życia każda firma rozumie to inaczej i inaczej jest przeprowadzane.
Definicja mówi tak co to jest TPM?
Total Productive Maintenance (TPM) oznacza w dosłownym tłumaczeniu Całościowe Utrzymanie Ruchu.
Celem TPM jest włączenie wszystkich pracowników przedsiębiorstwa w działania usprawniające funkcjonowanie parku maszynowego, aby dążyć do osiągnięcia ZERO usterek maszyn, ZERO produkcji wad oraz ZERO wypadków przy pracy.
Praktycznie TPM odbywa się ciągle jednak są u nas również wyznaczone godziny na np. dokladny przegląd linii produkcyjnej.
_________________ robię to co muszę ale myśle o czym chcę
Czyli jak to zwykle bywa teoria a praktyka nie idą w parze, no cóż szkoda bo dbając o maszyny i urządzenia którymi pracujemy mniej mamy awarii i zszarganych nerwów w czasie produkcji. Jednak jak sądzę po poście powyżej to co robicie to tylko wielka ściema, szkoda, że niekt nie potrafi wytłumaczyć czym tak naprawdę powinien być TPM.
Czyli jak to zwykle bywa teoria a praktyka nie idą w parze, no cóż szkoda bo dbając o maszyny i urządzenia którymi pracujemy mniej mamy awarii i zszarganych nerwów w czasie produkcji. Jednak jak sądzę po poście powyżej to co robicie to tylko wielka ściema, szkoda, że niekt nie potrafi wytłumaczyć czym tak naprawdę powinien być TPM.
nooo!- to fakt
od czasu nastania tpm-a to i u nas jakos tak lepiej sie zaczelo dziac nikt juz nie :obtyka" maszyn papierkami i nie klei tasma srubek nawet zaczeli uzywac co poniektorzy
tylko drazni mnie ta banda oszolomow ktora wyrosla na tpm-ie- matolybezszkoly awansowane dzieki wymyslaniu bzdur i sciemnianiu
To jest właśnie coś co pozwala "bystrym inaczej" pokazać się. W sumie sama idea TPM-u jest amerykańska, czyli chodzi głównie o obniżenie kosztów remontów oraz trwałości maszyn, tylko czy ktoś wie jakie zyski to wygeneruje i jak zostaną podzielone? Obecnie raczej nikt o tym nie mówi bo i po co, niby są ustawy o informowaniu pracowników a z drugiej pary nikt nie pusci, bo to sprawa "górnej półki".